Bli kvitt dina skulder

Dela

Är det så att du trillat ner i skuldfällan kan läget kännas hopplöst. Tyvärr finns det inga genvägar när det kommer till att bli skuldfri och det må vara en tuff period i ditt liv, men när du väl blivit av med skulderna en gång kommer du garanterat inte låta dem komma tillbaka.

Här följer nu några viktiga tips för dig som vill bli kvitt dina skulder.

Låna av rätt anledning

Är du skuldsatt är det mycket möjligt att du inte blir beviljad ett nytt lån, men även om du skulle bli det är det ändå ingen bra idé. Att låna för att betala räkningar är det sämsta du kan göra om du är skuldsatt. Även om det är en snabb lösning, så kommer du behöva ta itu med konsekvenserna senare och risken är stor att kostnaden för det nya lånet bli mycket högre än planerat.

Dock finns det en möjlighet som skulle kunna hjälpa dig få ordning på dina gamla lån och dyra småkrediter och det är ett så kallat skuldfinansieringslån. Detta innebär att du hittar nya och bättre lånevillkor och tar ett nytt, billigare lån som ska betala av dina gamla lån och krediter. En smart lösning som kan sänka dina amorteringskostnader rejält. Mer om det kan du läsa under ”Samla dina lån”.

Planera en budget

En budget är ett bra hjälpmedel för de som önskar att ordna upp sin ekonomi. I budgeten tas alla utgifter och inkomster med som du har varje månad. Försöka hitta sparmöjligheter, till exempel genom att:

·         Avsluta tjänster du inte använder som hemtelefon eller tidningsprenumerationer.

·         Hitta bättre elavtal och billigare alternativ till dina mobilkostnader.

·         Dra ner på små kostnader som kaffe på stan och andra impulsköp.

När du räknat ut vart vilka kostnader som skulle kunna uteslutas gör du en ny budget som tar hänsyn till dessa förändringar. Pengarna som blir över används oavkortat för att betala av dina skulder.

Förhandla med inkassoföretagen

Kontakta det inkassoföretag där du har skulder och fråga om de kan skriva ner skulderna mot att du påbörjar din återbetalning. Detta må låta långsökt, men det är faktiskt en hel del företag som kan gå med på detta om dina skulder funnits hos dem under en längre tid.

Ligger dina skulder hos Kronofogden kan du kontakta dem också, efter att du fått lite bättre ordning på din ekonomi. Tillsammans kan ni eventuellt komma överens om en återbetalningsplan som passar din ekonomiska situation.

Är det så att din ekonomi inte återhämtat sig alls kan din sista utväg vara att ansöka om skuldsanering. Detta innebär att du måste leva på existensminimum under max fem års tid eller tills dess att din skuld är återbetald. Kontanta din kommuns skuldrådgivare om du behöver information och råd om skuldsanering och andra skuldrelaterade frågor.

Var aktiv i ditt jobbsökande

Har du inget jobb bör du såklart försöka hitta ett omgående. Sök inte endast jobb via internet eftersom chansen är stor att ditt mail försvinner i mängden. Några tips är att:

  • Gå ut och lämna CV:n i olika butiker.
  • Ring runt till olika företag och fråga om lediga arbetsplatser. Bara för att de inte har annonserat om lediga jobb behöver detta inte betyda att de inte är i behov av personal.
  • Fråga vänner, familj och bekanta om de vet något tillgängligt jobb.
  • Glöm inte att skriva ett professionellt CV och personligt brev, det kan underlätta i ditt jobbsökande.

Skulle du redan ha ett jobb vars lön inte är den bästa, bör du också se dig omkring efter en annan anställning. Ett alternativ är att hitta ett extra jobb. Det finns en mängd olika jobb som kan utföras över internet och som kan ge dig tusenlappar extra varje månad.

Spara till en buffert och se upp med framtida lån

Många skulder hade kunnat undvikas om fler hade en buffert att falla tillbaka på. När din ekonomi börjat stabilisera sig igen bör du fokusera på att spara ihop omkring två månadslöner att ha som buffert. Den kommer hjälpa dig vid oförutsedda kostnader och hålla dig på fötter om du skulle förlora ditt jobb tills du hittar ett nytt.

Försök att hålla dig borta ifrån lån ett tag framöver efter att du blivit skuldfri. Detta gäller främst lån avsedda för konsumtion, är din ekonomi god är ett bolån eller billån såklart inga problem. Ha som vana att ifrågasätta de lån du tar i framtiden, för din egen skull.