Privatlån & bolån

Dela

Att det inte är så svårt att få ett smslån när man har betalningsanmärkningar är ett välkänt faktum, men hur ser det ut om man behöver ett vanligt privatlån eller bolån? Det ska du få se nu.

Privatlån trots betalningsanmärkning

Eftersom ett privatlån är ett ganska stort lån, det brukar vara på 10 000 – 350 000 kr, är bankerna ganska petiga när det gäller din inkomst och din ekonomiska historia, de vill ju inte riskera att du inte kommer att kunna betala tillbaka på lånet. Om du har en eller flera betalningsanmärkningar brukar de flesta banker se det som ett tecken på att du har svårt att få din ekonomi att gå ihop (trots att det kanske var något år sedan du fick din anmärkning och du har skött dig sedan dess) och därför vågar/vill de inte låna ut pengar till dig. Det kanske känns lite löjligt men så är det.

Det finns emellertid några få banker som kan bevilja dig ett privatlån trots att du har betalningsanmärkningar, men då får du inte låna lika mycket (taket kan vara på 150 000 kr) och du måste ha en fast inkomst. Skulle du ha en medlångivare, kanske din sambo, ökar du dina chanser att få ett lån. Det finns även andra banker som kan ge dig ett privatlån om du har någon som går i borgen för dig.

Bolån trots betalningsanmärkning

Det är faktiskt enklare att få ett bolån än ett privatlån om du har betalningsanmärkningar trots att bolånet brukar vara betydligt större. Förklaringen till det är att banken då har en säkerhet för lånet, det vill säga det hus du köper för pengarna. Faktum är att banken i bästa fall kan bevilja dig ett bolån även om du fortfarande har skulder hos kronofogden. I sådana fall måste du lösa din kronofogdeskuld med en del av lånet, men eftersom banken brukar erbjuda ett överskjutande belopp för detta ändamål brukar det inte var några problem.

För att få ta ett bolån om du har betalningsanmärkningar måste du uppfylla följande krav:

  1. Du måste ha en fast inkomst.
  2. Du måste ha en tillräckligt god betalningsförmåga, du får alltså inte ha för stora utgifter i förhållande till lönen. Om du har en medsökande som också arbetar ökar du/ni chansen att få ett bolån.
  3. Du får inte ha dragit på dig nya kronofogdeskulder under de senaste åren.
  4. Bostaden måste ha ett visst värde, oftast vara värd minst 500 000 kr om det handlar om en villa och 250 000 kr om det handlar om en bostadsrätt.
  5. Oftast måste du vara äldre än 18 år.