Räntefria smslån

Dela

Man kan säga att räntefria smslån är ett annat ord för gratis smslån – det är alltså smslån helt utan avgifter. Anledningen till att man gett dem namnet räntefria lån är på grund av att låneverksamheterna inte har tillåtelse att marknadsföra sina lån som gratis, trots att de är det. Detta erbjudande får du när du är ny kund hos en långivare.

Betalar du tillbaka lånet i tid behöver du inte betala ett öre mer än det belopp du lånat. Lånar du, låt oss säga 1 000 kr, betalar du tillbaka 1 000 kr. I vissa fall kan det förekomma en viss avgift för ansökan, men det finns långivare som helt och hållet skippar den kostnaderna också. Och det är ju ganska fördelaktigt för dig som kund, eller hur?

Varför gratis lån?

Anledningen till att man faktiskt ger kunder detta erbjudande är främst på grund av den höga konkurrensen mellan de olika långivarna. Det är som tidigare nämnt inte ett återkommande erbjudande, eftersom de inte direkt tjänar på att låna ut pengar helt gratis, men de hoppas på att sina kunder ska stanna och låna igen.

Dock är detta såklart inget du binder dig till om du skulle ta del av erbjudandet, så det behöver du inte oroa dig över. Upp till hela 5 000 kr kan du låna helt räntefritt och löptiden, som är mycket kort, brukar ligga på mellan 15- 30 dagar.

Villkor

Självklart finns det en del villkor som måste uppfyllas om du är intresserad av ett gratis lån.

  • Möjligheten till ett räntefritt smslån gäller endast för långivarens nya kunder. Detta är alltså endast en engångsföreteelse. Stannar du hos samma låneföretag gäller den vanliga räntan inför nästa lån.
  • En del långivare har samma ägare. Du får inte tidigare tagit ett räntefritt lån av ett låneföretag som har samma ägare som det du nu vill ta ett lån av.

Detta är de två främsta kraven som gäller just för räntefria lån. Annars gäller samma regler för vanliga smslån. Att du har en tidigare betalningsanmärkning behöver alltså inte vara ett problem vid ett räntefritt smslån heller.

Spara  med räntefria lån

Något som man egentligen inte tänker på är att du faktiskt kan spara pengar genom att låna pengar. Det är vanligt att affärer, främst inom elektronik, sänker sina priser strax innan lönen kommer för att locka till försäljning. Detta innebär att om du till exempel gått runt och tittat på en ny kaffemaskin till ditt hem, kan ta ett gratis lån och köpa produkten på rea.

När lönen sedan kommer betalar du endast tillbaka den summa du lånat, utan avgifter, och därmed blir kaffemaskinen billigare än om du hade väntat tills din lön kommit och priset återigen stigit. Så länge du är noga med återbetalningen kan du alltså spara pengar på vissa köp med ett räntefritt lån.

Att tänka på

Trots att allt vi nämnt ovan låter väldigt bra och fördelaktigt, finns det ändå några saker du bör ha i åtanke innan du skriver på pappren för ett gratis smslån.

  • Var alltid säkert på att du kommer kunna betala tillbaka ditt lån i tid, oavsett om det är räntefritt. Oftast har dessa lån en löptid på max 30 dagar, vilket är kort. Skulle du inte kunna det och räntan tickar på kan det i slutändan bli en dyr räkning.
  • Försök att undvika att förlänga räntefria smslån. Man kan i regel förlänga löptiden någon vecka eller månad. Dock bör du komma ihåg att du måste betala för förlängningen och även ränta för den tid som skulle varit avgiftsfri. Detta innebär att ditt lån inte alls blir gratis så se upp!
  • Läs noga på villkoren innan du ansöker om ett räntefritt lån. Det kan vara så att vissa tar mindre avgifter, vid till exempel ansökning. Du vill såklart hitta det som är helt gratis, så jämför noggrant!

.