Samla dina lån

Dela

Har du någon gång hört talas om att du kan samla dina lån och faktiskt spara pengar? Detta, som också kallas skuldfinansiering, är faktiskt ett smart sätt att dels hålla koll på alla avgifter som ska betalas varje månad och dels kan du minska räntekostnaden. Att ha många olika lån och krediter hos många olika långivare kan öka risken för att du hamnar i skuld eftersom många räntekostnader påfrestar din ekonomi. Men samlar du dina lån kan du minska risker för skulder och därmed också minska risken att åka på en betalningsanmärkning.

Vi ska nu berätta lite mer om hur det fungerar att samla sina lån och hur det kan minska dina månadskostnader.

Fördelar med att samla lån

Är det så att du har flera olika lån, där de gällande räntorna ligger på mellan kanske 10 – 30 procent är det dags att du samlar dina gamla lån och krediter till ett stort lån hos en och samma långivare som framför allt blir billigare för dig. På långivarens hemsida kan du se hur mycket du tjänar på att samla ett lån hos dem genom att fylla i dina nuvarande lånekostnader. Det finns en hel del fördelar med detta som vi nu ska förklara för dig.

  • Dina räntekostnader kommer sjunka. Skulle du ta ett nytt privatlån som täcker upp kostnaden för alla andra kan din ränta bli så låg som 4 % upp till som mest 10 %, vilket är berorena av din betalningsförmåga.
  • Löptiden blir längre. Eftersom privatlånens löptid ligger på mellan 1 – 12 år har du möjlighet att välja att betala av lånet under en längre period. Men samtidigt kommer dina lånekostnader varje månad minska avsevärt, så eventuellt kommer du kunna betala av ditt lån under en kortare tid.
  • Du slipper tillkommande avgifter. Skulle du äga ett kreditkort är du förmodligen bekant med att de har en årlig avgift och betalar du av ditt lån med en klassisk pappersfaktura tillkommer en aviavgift. Dessa kostnader slipper du om du tar ett nytt privatlån vars betalning sker via autogiro.
  • Du håller enklare reda på kostnaderna. Det är ju mycket enklare att hålla ordning på en utgift än fem olika, eller hur?

Ansöka om att samla lån

Att man samlar sina lån innebär alltså att man tar ett större lån för att finansiera sina gamla lån. Det handlar om ett privatlån, som är ett blancolån, vilket innebär att du inte behöver ha någon säkerhet, som till exempel en bostad eller bil, för att få låna. Du behöver vanligtvis inte heller ha någon medsökande eller borgensman om du uppfyller kraven för ett privatlån.

Skulle du dock ha en lägre inkomst eller betalningsanmärkningar kan det vara krav på att du har någon som går i borgen för dig eller ansöker om lånet tillsammans med dig.

När du ansöker om ett privatlån för att finansiera dina gamla skulder är det viktigt att du inte ansöker om ett högre belopp än det du verkligen behöver. Du har större chans att bli beviljad lånet ju närmare skuldsumman det nya lånet ligger.

Spara pengar genom att samla lån

Att samla sina lån är inte endast ett alternativ för de som har en skakig ekonomi, utan är en bra möjlighet för alla som önskar att sänka sina lånekostnader. Du kanske hittar bättre lånevillkor hos den nya månadsgivaren, kanske vill du sänka din ränta men öka din amortering eller helt enkelt sänka båda delarna för att spara några extra tusenlappar varje år.

Ett skuldfinansieringslån är alltså ett bra alternativ för alla så jämför dig fram till den långivare som passar dig bäst och börja spara pengar på dina lån.