Svårt att betala tillbaka?

Dela

Om du har en betalningsanmärkning vill du knappast dra på dig en till, eller har vi fel? Det är därför du aldrig bör låna pengar om du inte är helt säker på att du kan betala tillbaka på lånet. Om du trots det får betalningssvårigheter ska du läsare vidare för här ska vi på lånbetalningsanmärkning.com visa dig hur du bör gå tillväga i sådana fall.

Så gör du vid betalningssvårigheter

  1. Om du inte har kunnat betala av på ditt lån och får en påminnelsefaktura som du inte heller kan betala bör du per omgående kontakta långivaren. Förklara din ekonomiska situation för att se om ni kan komma fram till en lösning, till exempel få en lite lindrigare avbetalningsplan. Dessvärre är många långivare inte så pigga på att göra så här, men det finns långivare som erbjuder förlängning av sina lån till samtliga kunder och då kan du enkelt förlänga det men tänk på att det blir dyrt i längden.
  2. Om du lyckas förlänga ditt lån måste du göra en budget och verkligen leva efter den även om det tvingar dig att leva på sparlåga, om du inte gör det kommer lånet bara att växa och kanske tillslut hamna hos kronofogden.
  3. Om långivaren inte vill förlänga lånet åt dig eller om du vet att du i alla fall inte kommer att har råd att betala av på det bör du försöka sälja något som du kan täcka lånet med. Vi vet att det låter hårt men om skulden tillslut hamnar hos kronofogden måste du i alla fall sälja en del av dina tillgångar tills långivaren får betalt för sitt lån, dessutom måste du betala mer och du får en betalningsanmärkning. Om du bara har en bil som tillgång kommer du garanterat tvingas att sälja den.
  4. Om du inte har något att sälja eller inte lyckas snåla så att du kan betala av på ditt lån går skulden vidare till ett inkassobolag. Nu har skulden blivit större på grund av en inkassoavgift och för att räntan fortsatt att ticka på. Tack och lov brukar många inkassoföretag vara ganska medgörliga om de ser att din betalningsförmåga är usel, vilket de gör i kreditupplysningen de tar på dig, därför bör du kontakta dem för att se om du kan få en vettig avbetalningsplan du klarar av.
  5. Om du misslyckats med allt som vi skrivit om ovan hamnar din skuld tyvärr slutligen hos kronofogden och då får du en ny betalningsanmärkning.